Publicat pe

Informatii despre floarea-soarelui, sfaturi pentru infiintarea culturilor si ingrijirea acestor plante tehnice

Floarea-Soarelui(Helianthus annus L.)

   Importanta

   Floarea-soarelui este una din cele mai importante surse de ulei vegetale (33-56) care se utilizeaza in alimentatia umana (rafinat), datorita valorii alimentare data de:

-proportia mare a acizilor grasi nesaturati;

-continutul ridicat in vitamine liposolubile A, B, E, F;

-valoare energetica mare;

-gradul mare de stabilitate si conservabilitate.

   Uleiul de floarea-soarelui se foloseste si in paine, produsele de patiserie, mezeluri, la obtinerea ciocolatei.

   Raspandire 

   Floarea-soarelui isi are originea pe continentul american, unde este cunoscuta din era precolumbiana.

   A fost adusa in Europa de catre spanioli, in anul 1510.

   In Romania si in alte tari central europene a fost adaptata in cultura la sfarsitul secolului al XIX-lea.

   In ultimii ani, in Romania, suprafata cultivata cu floarea-soarelui a depasit 1 mil ha. Din productia interna se realizeaza intregul necesar de ulei alimentar, ramanand disponibilitati si pentru export. Romania este una din cele mai mari producatoare de ulei de floarea-soarelui din lume.

   Particularitatile morfologice

   Floarea-soarelui este o planta anuala, cu perioada de vegetatie de 80-180 de zile.

   Radacina, pivotanta, patrunde in sol pana la 2-2,5 m, avand ramificatii laterale cu o dezvoltare de cca 70 de cm in jurul plantelor.

Dezvoltarea sistemului radicular este dependenta de umiditatea din sol.

   Radacina are o capacitate mare de valorificare a apei din franjul capilar, de solubilizare a compusilor mai greu solubili din sol si de extragere a elementelor nutritive necesare.

   Tulpina, erecta, este inalta de 1-2 m la hibrizii pentru ulei si 3-5 cm la formele pentru furaj si ornamentale. Este neramificata la formele pentru ulei si acoperita cu perisori. Are in interior un tesut medular foarte bine dezvoltat, care inmagazineaza o cantitate mare de apa, valorificata in conditii de seceta si arsita atmosferica.

   Frunzele sunt petiolate, cu limbul cordiform-triunghiular, dintat pe margini, cu nervuri evidente si paroase.

Frunzele reprezinta 35% din masa totala a plantei. In perioadele de seceta si arsita atmosferica, frunzele de la baza plantei cad, fara ca productia sa fie afectata.

   Cerintele privitoare la apa

   Floarea-soarelui este o mare consumatoare de apa. Este in acelasi timp, o planta cu rezistenta mare la seceta, datorita:

-sistemului radicular bine dezvoltata;

-prezentei perisorilor protectori pe frunze si tulpini;

-maduvei din interiorul tulpinii, care inmagazineaza anumite cantitati de apa;

-reducerii suprafetei foliare in perioadele de seceta si arsita atmosferica prin autoeliminarea frunzelor din partea bazala a tulpinii.

   La incoltire, semintele au nevoie de 70-100 % apa din greutatea lor. In perioada de vegetatie, o planta de floarea-soarelui in cursul perioadei de vegetatie survine in intervalul de 45-60 de zile cuprins intre 5-10 iunie si 25 iulie-5 august.

   Lipsa apei la nivel optim, in prima decada de dupa ofilirea florilor ligulate, influenteaza negativ atat productia de seminte, cat si continutul de ulei al acestora.

   Pentru floarea-soarelui sunt determinate rezerva de apa acumulata in perioada 1 octombrie-1 aprilie si precipitatiile din timpul vegetatiei. Excesul de umiditate si temperaturile mai scazute din timpul infloritului reduc rezistenta plantelor la boli si impiedica zborul insectelor polenizatoare, cu consecinte negative asupra productiei si a continutului de ulei.

   Cerintele privitoare la sol

   Floarea-soarelui se incadreaza in grupa plantelor de cultura cu cerinte ridicate in ce priveste solul. Cele mai bune rezultate se obtin pe solurile cu textura mijlocie, lutoase si luto-nisipoase, fertile, bine aprovizionate cu nitrati, fosfor mobil, potasiu mobil, cu capacitate mare de inmagazinae a apei si cu pH de 6,4-8.

   Nu se cultiva pe solurile nisipoase, pe cele cu continut de argila mai mare de 35 % pe terenurile in panta, erodate, grele, compacte, reci si umede.

   Floarea-soarelui prezinta o anumita toleranta la salinitate, care reduce talia plantelor, dar care nu afecteaza productia si continutul de ulei.

   Amplasarea

   Floarea-soarelui se cultiva obligatoriu in asolamente de lunga durata in care predomina cerealele paioase (graul) si porumbul.

   Avand in vedere particularitatile florii-soarelui, in majoritatea lor cercetarile recomanda cultivarea florii-soarelui in asolament de 4 pana la 10 ani.

   Floarea-soarelui se poate amplasa in diverse tipuri de asolament, luandu-se in calcul si toleranta sau rezistenta hibrizilor la atacul unor boli sau la lupoaie. Daca se cultiva hibrizi cu rezistenta la mana si lupoaie, intervalul de revenire pe acelasi sol se reduce de la 6 ani la 4-5 ani sau chiar la 3-4 ani.

   Rotatia

   In asolament, floarea-soarelui urmeaza dupa: cereale paioase, porumb, mazare, cartofi, in pentru ulei, diverse plante furajere, porumb, siloz sau masa verde.

   Nu se cultiva dupa:

-sfecla pentru zahar, deoarece aceasta are un consum mare de apa, elemente nutritive si are daunatori comuni cu ai florii-soarelui.

-sorg, iarba de Sudan si lucerna, care consuma cantitati mari de apa din straturile mai profunde ale solului;

-canepa si tutun, care sunt sensibile la atacul de lupoaie;

-fasole, soia, rapita, mustar, din cauza atacului de putregai alb;

-in monoculturi in care productia este grav afectata de atacul bolilor (mana, putregai alb, patarea bruna a tulpinilor etc.)

   Fertilizarea

   La floarea-soarelui nu se pot obtine productii economice fara o fertilizare corespunzatoare.

   Stabilirea sistemului de fertilizare a florii-soarelui se face in functie de mai multi factori:

-productia estimata a se obtine;

-consumul specific (pentru o productie de 3000 Kg de seminte si 9000 Kg de tulpini, frunze si calatidii se consuma: 170 Kg N; 80 de Kg P2O5 si 260 de Kg K2O);

-fertilitatea naturala a solului;

-planta premergatoare;

-rezerva de apa in primavara, la inceputul vegetatiei.

   In nutritia florii-soarelui, perioada critica o reprezinta faza de rasarire, formarea primei perechi de frunze adevarate si inflorirea.

   Floarea-soarelui are cerinte mari in ce priveste fosforul, solul pe care se amplaseaza cultura trebuind sa contina minim 50 ppm.

Pentru majoritatea zonelor de cultura a florii-soarelui din Romania, dozele recomandate variaza intre 60 si 100 Kg/ha P2O5.

   Lucrarile solului

   Floarea-soarelui este o planta cu cerinte ridicate in ce priveste lucrarile solului. Pentru semanat, solul trebuie sa fie:

-afanat in profunzime, fara hardpan si fara bulgari la suprafata;

-structurat, cu o porozitate buna, fara buruieni;

-bine aprovizionat cu apa in stratul superficial.

   Pregatirea terenului in vederea semanatului se realizeaza printr-un complex de lucrari ale solului in cadrul unui asolament bine organizat. Floarea-soarelui se cultiva dupa culturi pentru care s-au facut lucrari superficiale ale solului.

   Samanta si semanatul

   Pentru infiintarea culturilor de floarea-soarelui, se utilizeaza numai samanta certificata F-1, din hibridul zonat. Samanta trebuie sa aiba:

-puritate de minim 98 %;

-facultatea germinativa de minim 85 %;

-uniformitate ca marime si greutate.

   Pentru suprafete mici, samanta neuniforma se poate alege la masa. Prin aceasta lucrare se mareste precizia de semanat si se realizeaza o densitate cat mai apropiata de densitatea optima, fara a se mai face lucrarea de rarit.

   Perioada de semanat este atunci cand in sol, la adancimea de 5-7 cm, se realizeaza, mai multe zile consecutiv, temperatura de 7-8 grade Celsius.

   Intarzierea semanatului duce, de cele mai multe ori, la pierderi de productie, ca urmare a reducerii densitatii plantelor si a conditiilor mai putin favorabile pentru perioada de inflorit.

   Lucrarile de ingrijire

   In cultura de floarea-soarelui, lucrarile de ingrijire incep inca inainte de rasarirea plantelor, si anume:

-grapatul culturii dupa semanat pentru nivelarea terenului;

-combaterea crustei si a buruienilor in curs de rasarire, inainte de rasarit, prin grapatul culturii, perpendicular pe directia randurilor, cu grapa cu colti reglabili sau cu sapa rotativa.

   Recoltarea

   Recoltarea este o lucrare de mare importanta la cultura de floarea-soarelui. Momentul declansarii recoltatului este legat de maturitatea calatidiului si umiditatea semintelor.

   Umplerea semintelor s-a incheiat atunci cand umiditatea acestora este de 38-40 %, iar depunerea substantelor de rezerva a incetat.

   Productiile realizate la floarea-soarelui in conditiile tarii noastre variaza intre 1500 si 4500 Kg/ha.

Discutii despre articol
0 Comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *