Publicat pe

Informatii despre molia boabelor de soia, scapa de etiella zinckenella

Molia boabelor de soia – Etiella zinckenella

molia_pastailor_soia

Descriere. Fluturele are anvergura aripilor anterioare de 20 – 26 mm, aripile anterioare brune-gălbui, având câte o pată galbenăportocalie. Aripile posterioare sunt cenuşii, cu nervuri mai închise. Antenele sunt lungi . Larva complet dezvoltată este verde-cenuşie sau verde-roşcată, având pete negre pe protorace. Pe tot corpul prezintă peri inseraţi pe protuberanţe.

Biologie si ecologie. Ierneaă în stadiul de larvă matură într-un cocon mătăsos, în stratul superficial al solului. Prezintă două generaţii pe an, uneori şi a treia parţială. În luna mai larvele se transformă în pupe. Fluturii apar la sfârşitul lunii mai şi zboară până la sfârşitul lunii iunie. Zborul lor este nocturn. După împerechere, femela depune ouăle şi păstăile în formare ale diferitelor plante leguminoase, la baza florilor sau pe pedunculul floral. Pe o păstaie este fixat de obicei un singur ou.

O femelă depune în total până la 600 de ouă. Incubaţia durează 3 – 10 zile. Larvele apărute perforează peretele păstăii şi roade boabele. De regulă, larvele primei generaţii se dezvoltă în culturile de mazăre. Dezvoltarea larvară durează 30 – 40 de zile, în care perioadă năpârlesc de 4 ori. Larvele mature migrează în sol, unde într-un cocon mătăsos, se transformă în pupe. Apoi apar fluturii care dau naştere la generaţia a doua de larve, care se dezvoltă pe soia, lupin şi alte leguminoase. Dezvoltarea lor durează 20 – 25 de zile. Larvele mature se retrag în sol, unde îşi ţes câte un cocon mătăsos în care iernează.

Plante atacate şi mod de dăunare. Atacă peste 60 specii de leguminoase cultivate şi spontane (soia, mazărea, fasolea, lupinul, lintea, salcâmul ş.a.), rozând boabele. După distrugerea boabelor dintr-o păstaie larvele migrează în
altele alăturate. În anii de invazii se pot înregistra pagube până la 60 % la culturile de mazăre şi până la 80 % la cele de soia.

Masuri de prevenire si combatere:

 

Discutii despre articol
0 Comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *