Publicat pe

Informatii despre molia verzei, scapa de Plutella maculipennis

Molia verzei – Plutella maculipennis

molia-verzei

Biologie si ecologie. Molia verzei este prezenta in toate regiunile legumicole cu precadere – in zonele de cultivare a varzoaselor. Dezvolta 2-3 generatii pe an, functie de temperatura si ierneaza ca pupa in resturile vegetale sau in sol. Primii fluturi apar primavara si depun grupuri mici de oua pe partea inferioara a frunzelor. O femela depune 150-200 oua, iar larvele eclozeaza dupa 5-7 zile. Atacul primei generatii survine in prima jumatate a lunii iunie. Al doilea atac masiv incepe la sfarsitul lunii iulie iar ultimul este in luna septembrie.molia_verzei

Plante atacate si mod de daunare. Imediat dupa eclozare larvele ataca (rod frunzele) cruciferele spontane si cultivate, in special varza, si conopida. La inceput (dupa 2-3 zile), larvele se uniformizeaza pe frunzele tinere si distrug parenchimul (mineaza frunzele), apoi consuma epidermele inferioara si superioara, ferestruind grosolan frunzele, care capata o culoare plumburie si se usuca. La anumite culturi (rapita, mustar), larvele ataca tijele florale sapand galerii prin acestea, fapt ce conduce la pierderi mari de productie (peste 50%). Atacul larvei dureaza 4 saptamani.

Masuri de prevenire si combatere.

  • Araturile de toamna adanci, pe terenurile unde s-au cultivat brasicacee, reduc serios rezerva biologica a daunatorului.
  • O alta forma de prevenire a moliei o reprezinta distrugerea cruciferelor spontane, mai ales din preajma zonelor de cultura.
  • Tratamente cu Insecticid Kaiso Sorbie, Insecticid Fury 10 EC, Insecticid Decis Mega.
Discutii despre articol
0 Comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *