Publicat pe

Informatii despre musculita alba de sera, scapa de Trialeurodes vaporarium

musculita albaTrialeurodes vaporarium – Musculita alba de sera

Originara din regiunile tropicale ale Americii, de unde s-a raspandit si in celelalte regiuni ale globului, muscculita alba de sera, paraziteaza culturile din spatiile protejate, din tara noastra. In camp este intalnita doar cand temperaturile sunt ridicate.

Descriere. Adultul prezinta corp alungit, de culoare alb – galbui, acoperit de o secretie ceroasa, alba, aripile sunt albe, iar lungimea corpului este de 1,15 – 1,53 mm.

Oul are diametrul de 0,22 – 0,24 mm, este alb – galbui la depunere dar dupa doua zile devine negru – violet cu reflexii metalice.

Larva neonata are forma ovala, de culoare galbena-palid, cu ochii rosii. In ultimul stadiu de dezvoltare, denumit „pupariu”, corpul acesteia este oval, turtit dorso-ventral si acoperit de o secretie ceroasa, alba.

musculita alba colonieBiologie si ecologie. Prezinta pana la 8 – 12 generatii pe an, in conditii de sera, in functie de factorii ecologici.  Ierneaza pe plantele din sera, in stare activa. Depunde ouale, in grupe de 10 – 50 (in functie de cantiatea de hrana), pe frunze tinere. Dupa 9 – 14 zile, apar larvele care se deplaseaza pe organele plantelor si se fixeaza pe partea inferioara a frunzelor, unde raman pana la stadiul de adult (35 – 55 zile). Vara, migreaza pe diferite plante din camp, pe care se inmulteste pana toamna, cand temperaturile scazute distrug toate stadiile de dezvoltare.

Musculita albaaPlante atacate si mod de daunare. Daunator polifag, ataca numeroase specii de plante cultivate si spontate. Plantele gazda sun reprezentate de specii din familiile: Solanaceae, Cucurbitaceae, Brassicaceae, Rosaceae etc. In spatiile protejate, produc cele mai mari pagube la plantele legumicole precum: castraveti, ardei, tomate, vinete etc. dar si plante ornamentale. Paraziteaza partea inferioara a frunzelor, unde inteapa si sug sucul celular. In urma atacului frunzele pier, planta putand fi compromisa in intregime. Frunzele atacate sunt acoperite cu dejectiile insectei, care favorizeaza dezvoltarea unor ciuperci.

Masuri de prevenire si combatere. Masurile preventive si curative sunt deosebit de importante.

Masurile preventive constau in: mentinerea igienei culturilor din sere; distrugerea florei spontane din jurul serelor; efectuarea periodica de dezinfectari.

Masurile curative constau in executarea de tratamente cu produse insecticide precum: Movento 100 SC (7.5 ml / 10 l apa), Confidor Energy (1.3 l/ha), Decis Mega (0.05%).

Discutii despre articol
0 Comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *