Publicat pe

Informatii despre naut, sfaturi pentru infiintarea culturii si ingrijirea acestei legume

NAUT

Importanta:

    Boabele de năut sunt folosite în alimentaţie sub diferite forme: fierte, prăjite, ca surogat de cafea etc. In hrana animalelor boabele (uruite) au utilizări mai restrânse la cabaline şi porcine. Produsele secundare (paiele) au o slabă valoare furajeră, deoarece se l i gn i fi că, iar frunzele se scutură. Planta verde nu se foloseşte în furajare, datorită conţinutului în acid oxalic şi malic. Boabele conţin circa: 20 – 25% proteine, 4 – 6% grăsimi, 53 – 63% substanţe extractive neazotate; 4 – 8% celuloză şi 3 – 5% cenuşă.

Particularitati biologice:

    Năutul  are răsărirea hipogeică. Rădăcina este de tipul II, având putere mare de absorbţie şi solubilizare. Tulpina are 30 – 60 cm înălţime, este muchiată, acoperită cu peri şi erectă până la maturitate. Frunzele sunt imparipenat compuse, cu 7 – 17 foliole dinţate, acoperite cu perişori ce secretă acid oxalic, acid malic etc.
Florile sunt dispuse solitar, având diferite culori şi înflorirea eşalonată (2-3 săptămâni) de la bază spre vârf, iar polenizarea este autogamă. Păstăile sunt scurte, ovale, galbene-deschis şi acoperite cu perişori, conţinând l – 3 seminţe. Seminţele au diferite forme, culori şi mărimi.

Cerinte fata de clima si sol:

    Năutul are cerinţe destul de mari la temperatură, suma de grade fiind de circa 2.000°C. Suportă cel mai uşor seceta dintre leguminoasele pentru boabe. La germinaţie temperatura minimă este 3 – 4°C. La 6 – 8°C răsare în mai puţin de 10 zile. Ca plantulă rezistă la -6°C, iar în perioada de vegetaţie cere temperaturi până la 20 – 21°C.
Solul cel mai potrivit pentru năut trebuie să aibă textura mijlocie, să fie bogat în calciu. Nu reuşeşte pe soluri grele, excesiv de umede, slab aerate. Valorifică, însă, bine solurile nisipoase şi uşor salinizate.

Tehnologia de cultivare:

Rotaţie

    La noi în ţară amplasarea năutului nu constituie o problemă, având în vedere suprafeţele mici cultivate. Se poate cultiva după orice plantă, însă nu se recomandă să revină după el şi alte leguminoase, în zona de cultură de la noi, năutul revine după cereale sau floarea-soarelui. El este o bună  premergătoare pentru grâul de toamnă.

Fertilizare

    La o producţie de 100 kg boabe, plus paiele ce revin, năutul consumă circa 5,5 kg azot, 1,8 kg fosfor şi 4,5 kg potasiu (similar cu mazărea). Prin aplicarea a 300 kg/ha superfosfat s-au obţinut sporuri de 7 – 8 q/ha boabe, faţă de cultura neîngrăşată, în anii secetoşi, care inhibă formarea nodozităţilor, s-a constatat efectul favorabil al azotului. Năutul se fertilizează cu 200 – 300 kg/ha superfosfat, toamna sub arătură, iar la pregătirea patului
germinativ circa 100 kg azotat de amoniu.

Lucrările solului
Sunt cele prezentate la mazăre, dar diferenţiate în funcţie de planta premergătoare.

Sămânţa şi semănatul

Pentru semănat seminţele trebuie să aibă puritatea peste 96%, iar germinaţia peste 90%, Tratamentul cu nitragin are eficacitate bună în anii cu regim hidric favorabil. Prin scarificarea seminţelor de năut s-a redus procentul de seminţe tari de la 54% la 1%, iară a vătăma sămânţa, îmbunătăţind mult germinaţia. Semănatul se face în urgenţa întâi, când solul are circa 4°C. întârzierea semănatului în zona lui de cultură duce la uscarea solului, decalarea răsăririi şi fructificării, respectiv la scăderi de producţie.

   Densitatea de semănat la năut, este de circa 40 boabe germinabile la m2, în zone umede se recomandă 50 boabe/m2. Distanţa între rânduri influenţează mai puţin producţia, putându-se semăna în rânduri simple sau duble, la 60 – 70 cm, pentru a se putea prăşi, în cazul terenurilor curate de buruieni, sau dacă se folosesc erbicide cu selectivitate ridicată şi nu trebuie prăşit, se poate semăna la distanţe relativ apropiate (15 cm), caz în care, la aceeaşi densitate, plantele au o repartiţie mai judicioasă. Se poate semăna şi în benzi (60 – 70 cm între benzi şi 15 cm între rândurile benzii).
Adâncimea de semănat este de 5 – 7 cm, în funcţie de textura şi umiditatea solului. Cantitatea de sămânţă folosită la semănat este de 80 – 120 kg/ha, în funcţie de densitatea stabilită şi de MMB.

Lucrările de îngrijire

    Se face tăvălugitul după semănat, iar înainte de răsărire se execută o lucrare cu grapa care distruge buruienile şi crusta. Când plantele au 4 – 6 cm se face o lucrare cu sapa rotativă, în perioadele în care plantele pierd turgescenţa. La semănatul în rânduri rare se fac 2 – 3 prăşite. Pentru combaterea buruienilor se recomandă folosirea erbicidului
Treflan 24 EC (4-5 l/ha) aplicat la pregătirea terenului.

Recoltarea

Având coacere mai uniformă ca celelalte leguminoase pentru boabe (favorizat şi de temperatura zonei), portul erect şi păstăi indehiscente, năutul se pretează mai bine la recoltatul mecanic. Se recoltează când păstăile sunt galbene şi frunzele scuturate, în două etape sau direct cu combina, întârziind recoltatul rezultă seminţe tari, care fierb greu. La noi în ţară se obţin producţii de 10 – 15 q/ha. Capacitatea de producţie a năutului este, însă, mai mare: 25 q/ha.

 

Discutii despre articol
0 Comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *