Publicat pe

Informatii despre sorg, sfaturi pentru infiintarea culturilor si ingrijirea acestor plante tehnice

 Sorgul (Sorghum)

sorg 1

Importanta

Se cultiva pentru maturi, pentru extragerea din tulpina a sucului dulce, foarte bogat in zahar pentru nutret verde, sau siloz.

Sorgul pentru boabe (tipic pentru samanta) asigura productii foarte ridicate, cu compozitia chimica si valoarea de intrebuintare asemanatoare boabelor de porumb.

Din tulpinile sorgului zaharat se extrage un suc dulce, bogat in zaharoza. Aceasta forma de sorg constituie in prezent una din cele mai importante plante pentru producerea de substante dulci si biocombustibili.

Fiind originala din Sudan, Etiopia, este adaptata climatelor aride si semiaride si solurilor foarte diferite.

In procesul de ameliorare in afara cresterii productiei, o deosebita atentie s-a acordat la hibrizi-reducerea inaltimii in vederea recoltarii mecanizate. In afara de talia mica la hibrizii de sorg, trebuie sa aiba paniculul erect cat mai bine iesit din teaca ultimei frunze, paniculul sa fie semicompact spre rasfirat pentru ca boabele sa se matureze mai repede si mai uniform.

Ca particularitati biologice semintele de sorg formeaza la germinatie o singura radacina embrionara, la 2-3 cm. Sub suprafata solului se formeaza 5-6 noduri, foarte apropiate intre ele, din fiecare nod formandu-se cate o rozeta de radacini. Aparatul radicular este format din 8 etaje de radacini care apar succesiv. Sistemul radicular se gaseste in sol pana la adancimea de 90 cm, iar lateral pana la 40 cm, radacinile au un numar mare de perisori radiculari de 2 ori mai multi ca la porumb.

Sorgul se caracterizeaza printr-o mare rezistenta la seceta, rezistenta determinata de sistemul radicular puternic dezvoltat si de faptul ca la insuficienta apei, plantele isi reduc accentuat ritmul de crestere. Din punct de vedere al rezistentei la seceta poate fi denumit „camila vegetala”. Sorgul este pretentios la tipul de sol.

Rotatia- conditia cea mai importanta a unei plante ce premerge cultura sorgului este sa lase terenul cat mai curat de buruieni, din cauza ca sorgul creste incet si se imburuieneaza foarte usor. Dupa sorg trebuie cultivate numai plante de primavara, pentru ca sorgul lasa terenul sarac in azot.

Fertilizarea- pentru 100 Kg boabe uscate, sorgul foloseste: 2,4 Kg N; 0,9 Kg P2O5; 0,8 Kg K2O. Reactia sorgului la ingrasaminte este puternic influentata de umiditate si natura solului. In regiunile secetoase reactia este slaba fata de ingrasaminte si din aceasta cauza se recomanda sa fie administrate plantei premergatoare. In conditii de irigare sorgul reactioneaza puternic la ingrasarea directa cu N pana la 200 Kg/ha si P2O5 pana la 150 Kg/ha. In cultura sorgului zaharat in vederea extinderii substantei dulci, ingrasamintele trebuie sa asigure pe de o parte cresterea productiei de tulpini cu un grad ridicat de suculenta, iar pe de alta parte cresterea continutului de zahar in suc. Rolul cel mai important il are azotul, doza ajungand pana la 150 Kg/ha.

Lucrarile solului- se executa aratura, iar in primavara solul se lucreaza cu grapa reglabila, iar cu combinatorul se asigura maruntirea.

Samanta si semanatul- samanta de sorg se caracterizeaza prin capacitate foarte slaba de germinatie in camp. Sorgul se seamana in prima jumatate a lunii mai, cand temperatura solului se ridica la 14-15 grade Celsius. Adancimea de semanat- 3-5 cm.

Lucrari de ingrijire- sorgul este foarte pretentios la lucrarile de ingrijire. Exista pericolul numai rasarit neuniform din cauza daunelor pe care le aduce crusta solului si pericolul imburuienarii dupa rasarit. De asemenea exista pericolul ca plantele tinere sa fie puternic atacate de afide.

Dupa semanat, tavalugirea asigura o buna rasarire a plantelor. Dupa rasarit la 4-5 frunze solul poate fi lucrat cu sapa rotativa. De mare importanta este prasitul, aplicandu-se 2-3 prasile mecanice si 1-2 manuale. La prasilele mecanice zona de protectie se lasa mai mare ca la porumb.

Recoltarea- la sorgul pentru boabe trebuie inceput pe cat posibil cand boabele sunt uscate pentru a se conserva mai bine, recoltarea se face cu combina. Sorgul produce 40-80 t/ha tulpini proaspete si chiar mai mult. Din productia pe ha rezulta peste 3000 l alcool.

Discutii despre articol
0 Comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *