Publicat pe

Informatii despre zmeura, sfaturi pentru infiintarea culturii si ingrijirea acestor arbusti

Zmeur (Rubus Ideaus)

 

Cultura zmeurului

Zmeurul este un arbust fructifer cultivat atat de amatori, cat si in plantatii comerciale, cu posibilitati de extindere a sezonului de consum prin adoptarea de culturi protejate (dirijarea ciclului anual de crestere si fructificare) si folosirea soiurilor remontate.

Zmeurul formeaza mai multe tulpini, cu durata de viata de numai 2 ani, de inaltime variabile, pe care se dezvolta lastari laterali purtatori de flori si fructe. In primul an acestia cresc si formeaza mugurii de rod, iar in cel de-al 2-lea sezon de vegetatie fructifica, dupa care in scurt timp se usuca. Soiurile de zmeur cu aceasta comportare sunt denumite soiuri cu o singura fructificare pe an, unifere sau soiuri cu fructificare de vara.

La un grup mai mic de soiuri, denumite remontate sau cu fructificarea de toamna, tulpinile in crestere formeaza inca din primul an flori si fructe pe varful lor, de regula pe treimea superioara a acestora, producand astfel prima fructificare la sfarsitul verii si inceputul toamne. Aceste zone fructifere peste iarna se usuca, iar in primavara trebuiesc taiate si lasate numai portiunile sanatoase, inferioare, ale tulpinilor care fructifica in prima parte a verii, iunie-iulie, in functie de soi.

Cerintele fata de factorii de mediu

Cerintele fata de sol. Necesita soluri usoare, aerate, bine drenate, cu capacitate buna de retinere a apei, bogate in humus, cu reactie slab acida, cu un sol permeabil cu o grosime de cel putin 50 cm. Total improprii zmeurului sunt solurile foarte grele, reci si sarace in elemente nutritive si fara drenaj, solurile calcaroase uscate, pietroase sau nisipoase cu drenaj excesiv. Are cerinte mari fata de elementele nutritive din sol, azot si potasiu, iar pe solurile cu aciditate mai scazuta (pH de peste 5,6-6,5) sufera de carenta de fier si magneziu. Adancimea apei freatice in sol trebuie sa fie sub 1-1,5 m adancime.

Cerintele fata de temperatura. Are cerinte scazute fata de temperatura, avand in vedere originea soiurilor din speciile salbatice ce cresc in mod natural in zonele muntoase, cu climat mai racoros si umede. Temperaturile orare optime ale speciei se situeaza intre 17 si 23 grade Celsius, iar cele absolute minime sunt de 5 grade Celsius si maxime de 28 grade Celsius. Arsitele puternice provoaca oparirea partiala a fructelor si uscarea in totalitate a fructelor verzi, a florilor si a inflorescentelor.

Cerintele fata de lumina. Are cerinte crescute fata de lumina, plantele expuse bine la lumina avand fructele mai bine colorate, mai gustoase, mai aromate si mai ferme, iar lemnul tulpinilor se matureaza mai bine.

Cerintele fata de apa. Cerintele fata de umiditatea solului sunt mari, comportandu-se bine in zonele cu peste 700 mm precipitatii anual, dar distribuite proportional cu deficitul pluviometric lunar. Nu suporta insa apa stagnata in sol. In perioada maturarii fructelor are cerinte mari si fata de umiditatea atmosferica care influenteaza calitatea fructelor si productia. Necesita cantitati mari de apa in sol in perioada de crestere intensa a noilor tulpini, perioada care se suprapune cu maturarea fructelor de pe tulpinile fructifere (iunie-iulie) pentru soiurile cu fructificare de vara si continuand si cu lunile august si septembrie, pentru soiurile remontate.

Particularitati privind organizarea si pregatirea terenului

Alegerea unor terenuri adapostite natural sau artificial cu o buna fertilitate naturala, cu un drenaj bun al apei, neinfestat cu buruieni perene greu de combatut, cu acces usor la caile de comunicatie. Dupa ce s-a eliberat cultura anterioara terenul se niveleaza, se dezinfecteaza cu un insecticid, se administreaza ingrasamintele organice si chimice, dupa care se ara la adancimea de 25-30 cm. La 3-4 saptamani de la executarea araturii, se efectueaza discuitul cu grapa cu discuri, in doua sensuri, pentru o maruntire buna a solului, dupa care urmeaza pichetarea, marcarea randurilor, efectuarea gropilor si plantarea.

Sisteme de cultura

Densitati. Distantele de plantare difera in functie de sistema de masini pentru lucrarile de intretinere a solului, combaterea bolilor si daunatorilor si a recoltarii fructelor, astfel:

a) Plantatii pentru recoltarea manuala: 2,5-3 x 0,5 m cu un numar de 6666-8000 plante/ha.

b) Plantatii pentru recoltarea mecanizata cu combina: 4 x 0,5 m, 5000 plante/ha.

Sisteme de sustinere. In functie de marimea plantatiei se practica diferite sisteme de sustinere a plantelor: pe spalieri, tutori sau araci.

Dintre tipurile de sustinere pe spalieri, cea mai folosita este aceea cu doua randuri de sarme duble, in care se folosesc distantiere pentru micsorarea sau marirea distantei dintre sarme. Tulpinile roditoare si cele anuale se mentin intre sarmele spalierului. In toamna, la inceputul lunii noiembrie, se planteaza spalieri de-a lungul randului la distanta de 8 m unul de celalalt. Spalierii pot fi din beton, tevi sau din lemn, cu dimensiunile de: 2,5 m inaltime si 10-15 cm grosime. Se introduc in sol la 50-60 cm, ramanand afara 190-200 cm. Pe spalieri se fixeaza doua randuri de sarma galvanizata, primul rand la 75 cm de sol, iar cel de-al doilea la 150 cm.

Sisteme de irigare. Cel mai economic sistem este cel prin picurare, insa se poate aplica si irigarea prin aspersiune, cu norme de udare crescand cu varsta plantatiei, respectiv de 250 m3 apa/ha pana la 400 m3/ha, intr-un sezon aplicandu-se 4-6 udari, in functie de precipitatiile cazute.

Intretinerea solului. Consta in combaterea buruienilor atat pe rand, prin prasile executate manual, cat si intre randuri, prin discuiri sau frezari repetate.

Formarea benzii roditoare

Dupa plantare, tulpina se scurteaza la 10-15 cm deasupra solului. In cursul primului an de vegetatie din mugurii adventivi se vor dezvolta 3-4 tulpini, din care in primavara urmatoare se aleg 2-3 bine dezvoltate, cu internodii scurte si restul tulpinilor se elimina, fara cioturi, de la suprafata solului. Tulpinile oprite se scurteaza la 75-85 cm la soiurile neremontate, iar la cele remontate, care au fructificat in toamna, se indeparteaza prin taierea deasupra unui mugure viabil, zona din tulpina care a fructificat.

Sisteme de intretinere a solului

Solul se mentine curat de buruieni de-a lungul randului. Primavara devreme, inainte de aparitia drajonilor, se efectueaza o prasila superficiala de-a lungul randului, urmata de o erbicidare premergenta cu un erbicid selectiv. In cursul perioadei de vegetatie se aplica 1-2 erbicidari postemergente pentru distrugerea buruienilor. Intervalul dintre randuri se mentine curat de buruieni prin discuire si frezari repetate. In zonele in care cad precipitatii suficiente, solul dintre randuri se inierbeaza si se coseste de 3-4 ori pe sezon.

Tehnica fertilizarii plantatiilor

In plantatiile de zmeur pe rod, in functie de recolta scontata, continutul solului in macroelemente si diagnoza foliara, se vor aplica orientativ, dozele de elemente minerale. Se recomanda de asemenea ca dozele de N, P2O5, K2O sa se ajusteze cu un factor de corectie in functie de Diagnoza Foliara, stabilit pe baza continutului de NPK din frunza .

Tehnica irigarii plantatiilor

Fiind o specie cu un sistem radicular mai superficial si care nu suporta excesul temporar de apa in sol, irigarea se face cu norme de apa mici si dese, asigurand umiditate moderata si relativ constanta in primii 20-30 cm adancime.

La irigarea prin microaspersiune udarea se realizeaza prin instalatii fixe de aductiune a apei sub fiecare rand, cu emitatoare de apa suspendate deasupra plantelor pentru o udare unifoma in special sub randuri, sau prin instalatii de udare suspendate pe sistemul de sustinere al plantelor. In perioadele secetoase se efectueaza udari cu norme de 350-400 mc apa/ha, prin aspersiune sau prin picurare.

Particularitati privind taierile de intretinere si fructificare

Dupa incheierea recoltatului, se elimina de la suprafata solului tulpinile care au rodit, iar tulpinile noi care asigura productia de fructe pentru anul urmator se dirijeaza pe sarma.

In primavara, la fiecare metru liniar se opresc cate 10-12 tulpini crescute, cat mai aproape de axa randului, iar restul se elimina de la nivelul solului. De asemenea, se scurteaza varfurile tulpinilor la 20 cm deasupra celui de-al doilea cuplu de sarme. La soiurile care asigura si productia de toamna pe drajonii crescuti in anul respectiv se indeparteaza zona apicala a tulpinii deasupra unui mugure viabil.

Recoltarea fructelor

Zmeurul se incadreaza in grupa plantelor cu fructele cele mai perisabile, fapt pentru care recoltatul se face direct in casolete de 250-500 g, pe timp uscat. Pe toata perioada maturarii fructelor, se recolteaza la un interval de 2-3 zile. Recoltarea se face dimineata, evitand perioada cu arsita puternica din timpul amiezii. Dupa recoltare, fructele se pastreaza in spatii frigorifice, pana in momentul livrarii.

Discutii despre articol
0 Comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *