Publicat pe

Informatii despre gandacul testos al sfeclei, scapa de cassida nebulosa

Gândacul ţestos al sfeclei – Cassida nebulosa

cassida-nebulosa

Descriere. Prezent în toată ţara, dăunătorul este mai frecvent în regiunile de stepă şi silvostepă din Câmpia Română şi Transilvania. Adultul are corpul eliptic, de 5,5-7,5 mm. Pronotul şi elitrele sunt puternic lăţite şi depăşesc marginile corpului, dând impresia unei carapace ţestoase. Culoarea generală a carapacei este cafenie-roşcată, mai rar cafenie-verzuie, cu luciu auriu-metalic şi pete neregulate negre. Larva, la completa dezvoltare are lungimea de 7,3 mm şi lăţimea de 3,7 mm, fiind de culoare verde-palid.

Biologie si ecologie. Primăvara, adulţii hibernanţi se hrănesc cu frunzele diferitelor chenopodiacee spontane (chenopodium album) sau cultivate (Atriplex hortensis) pe care îşi depun şi ponta. La început, larvele se hrănesc pe frunzele acestor plante, după care, pe măsură ce hrana se împuţineză, în cursul lunii iunie, migrează pe culturile de sfeclă, unde, pe faţa inferioară a frunzelor, se împupează. Noii adulţi apar în iulie. De regulă, specia formează două generaţii pe an: G 1 – mai-iulie; G 2 – iulie-aprilie.

Plante atacate si mod de daunare. Adulţii hibernanţi şi larvele tinere se hrănesc cu frunzele diferitelor plante din flora spontană şi, mai rar, cu cele de sfeclă cultivată. Larvele mai dezvoltate, emigrate în culturile de sfeclă, produc pe frunze rosături circulare cu diametrul mare, fiind consumat mezofilul şi una, sau ambele epiderme. La atac puternic rămân neconsumate doar nervurile principale. Adulţii din noua generaţie atacă identic, afectând puternic aparatul foliar al plantelor de sfeclă, determinând, în unii ani, pagube de pănă la 30.

Metode de combatere.

  • distrugerea chenopodiaceelor spontane din cultură sau din jurul acestora, după depunerea pontei
  • arăturile adânci contribuie la reducerea populaţiilor dăunatorului
Discutii despre articol
0 Comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *