Publicat pe

Informatii despre plosnita sfeclei, scapa de Piesma quadrata

Ploşniţa sfeclei – Piesma quadrata

Descriere. Adultul are corpul turtit, de 2,3-3,5 mm lumgime şi este de culoare galbenă- cenuşie. Pronotul şi hemielitrele au o dantelură caracteristică.

Biologie si ecologie. Dăunătorul are 2 generaţii pe an şi iernează ca adult. După răsărirea sfeclei se înregistrează o migrare masivă pe această cultură. Adulţii primei generaţii apar spre sfârşitul lunii iunie, iar ai celei de a doua generaţii, în octombrie.

Plante atacate si mod de daunare. Prin pagubele directe pe care le produce sfeclei, precum şi prin faptul că estepurtătoare şi transmiţătoare de viroze, ploşniţa sfeclei prezintă o importanţă economică deosebită. Funzele atacate se recunosc prin decolorarea zonelor înţepate, care după 21-60 zile se încreţesc, deoarece nervurile mediane şi laterale nu mai cresc, iar dezvoltaraea stagnează. Pagubele sunt cu atât mai mari cu cât atacul s-a declanşat mai de timpuriu. Efectul păgubitor se datorează atât înţepăturii propriu zise, cât şi virusului Beta, virus 3 care produce răsucirea frunzelor de sfeclă.

Metode de combatere:

Discutii despre articol
0 Comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *